May/Mai 2003, vol.2 n.4
 
 
Любопитно
БАЙ ГАНЬО НА СТОЛЕВКАТА


Тя ще е в зелено, пускат първоначално 10 млн. бройки

Символът на простащината Бай Ганьо ще краси новата столевка. Това съобщиха от БНБ. Познатият образ на мустакатия бизнесмен от зората на капитализма у нас е изобразен на гърба на банкнотата на фона на романа на Алеко Константинов "Бай Ганьо". Самият писател ще ни гледа от лицевата страна на столевката. Там ще има и факсимиле от заглавната страница на пътеписа му "До Чикаго и назад". Новата хартиена пара е с размери 141 на 79 мм и ще бъде в зелен цвят. От нея ще бъдат отпечатани първоначално 10 млн. бройки. Банкерите все още нямат окончателно решение кога ще я пуснат в обращение. Първоначалните намерения бяха тя да се отпечата до юли. Столевката ще е със същата защита като еврото. Хартията е с воден знак и вградена осигурителна нишка.

В лявата част на лицевата страна ще има вертикална холограмна ивица, казаха подчинените на Светослав Гаврийски. Автор на художествения проект е Кирил Гогов, който е рисувал и повечето от сегашните банкноти. Той е сред авторите на герба на България. Парите ще се правят в печатницата на БНБ, вече се доставят материалите за изработката. Те ще са изцяло вносни. Гравюрата и плаките са пристигнали от Швейцария. Доставчик на защитните материали е фирма от Лозана.

 
 
ПРИНЦ ЧАРЛЗ СЕ ЗАХВАНА С КОНФЕКЦИЯ

Престолонаследникът ще пусне и серия градински мебели на пазара
Ако модните списания редовно ви включват в класациите си за най-безвкусно облечените личности в света, това не е повод да се отказвате от стила си. Очевидно от този принцип се ръководи и принц Чарлз, който често е обект на закачки от страна на префърцунените английски дендита.

След успеха на основаната от него марка колбаси и сухи сладки "Duchy Originals" той смята да продължи комерсиалните си занимания и с едноименна линия мъжка конфекция.

Негово височество ще се придържа към провинциалната неокласика в дизайнерските си опити: ще заложи на топли пуловери, шалчета и традиционни костюми от туид. В перспектива уелският принц замисля да пусне и серия градински мебели, повлияни от духа на двореца Уиндзор. Купувачи все ще се намерят.

ГЕРГЬОВДЕНСКИ РЕЦЕПТИ
Агнешко с пресен чесън и зелен лук
Продукти: 1 кг агнешко месо, 3/4 чаша мазнина, 2 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 20 стръка пресен чесън и зелен лук, 1/2 каф. ч. оцет, сол, черен пипер, дафинов лист

Приготвяне: Месото се нарязва и се задушава с мазнината и малко вода. Ако е нужно, се долива вода. Когато месото омекне и започва да се пържи се прибавят брашното и червения пипер и тенджерата се дръпва от огъня. Нарязват се лука и чесъна и се прибавят заедно с 2 чаши гореща вода, оцета, солта и останалите подправки. Захлупва се и се оставя на слаб огън да ври. Поднася се с кисело мляко, разбито със ситно нарязан магданоз.

Пролетно агнешко с лозови листа

Продукти: 750 г агнешко мляно месо, 3-4 с.л.олио, 40 млади лозови листа, 1ч.ч.ориз, 1 връзка копър, 1 връзка пресен лук, 1/2 връзка магданоз, малко джоджен, червен и черен пипер, 1ч.ч.кисело мляко, 2 яйца.

Приготвяне: Смляното месо се задушава с мазнината и лука. Прибавят се ситно нарязаните лозови листа и се объркват с каймата. Добавя се измитият ориз и се залива с 3 чаши гореща вода. Когато оризът е почти сварен, се слага копърът, магданозът, черният и червеният пипер и джодженът. Изсипва се в тавичка и се пече. Когато ястието е готово, се залива с разбитите яйца и киселото мляко и се запича, докато хване коричка заливката.

Агнешко Капама
Продукти: 750 г агнешко месо, мазнина, 4 връзки пресен лук, 3 моркова, 20 г доматено пюре, 20 г брашно, 300 г картофи, 250 г домати, 500 г спанак, кисело мляко, магданоз, червен пипер

Приготвяне: Нарежете месото и го задушете в мазнината. Прибавете нарязаните лук, моркови и магданоз. Когато морковите омекнат, сложете доматеното пюре, брашното и червения пипер. Залейте с топла вода и варете, докато месото омекне. Добавете попарения и нарязан спанак, картофите и доматите. Запечете ястието, поръсете с магданоз и поднесете с кисело мляко!

Агнешко тербелия
Продукти: 1 кг агнешко месо, 500 г кис. мляко, 2-3 с.л.масло, 3 с.л. брашно, 5 яйца, черен пипер.

Приготвяне: Нарязвате на късове 1кг агнешко месо и го сварявате в подсолена вода. Прецеждате бульона. Слагате в една тенджера киселото мляко, прибавяте последователно 2-3 лъж. масло, 3 с.л.брашно, едно по едно 5 яйца и 1/2 лъжичка черен пипер, като непрекъснато биете сместа.Слагате я на огъня и наливате толкова от бульона, че да получите умерено гъст сос. Биете с тел, докато заври, сваляте я от огъня и продължавате да биете, докато се поохлади, след което прибавяте месото. Поднасяте тербелията полята с препържено с червен пипер масло.

Агнешко с къри
Продукти: 1,5 кг агнешко месо от плешка, нарязано на парчета, 1 кофичка кисело мляко, 4 глави лук, 3 домата, 250г спанак, 1-2 скилидки чесън, 2с.л.къри, 3с.л.печени едро нарязани фъстъци, 2с.л.олио, сол.

Приготвяне: Обелете лука и го нарежете на ситно. Попарете за секунди доматите, за да ги обелите по-лесно; нарежете ги на кубчета. В по-дълбок тиган или тенджера затоплете олиото със счуканите или пресовани скилидки чесън, сложете отгоре агнешките мръвки и ги задушете. Извадете тази смес от съда и поставете на нейно място лука, задушете го за 3-4 мин., върнете обратно месото, прибавете кърито, солта, доматите и разбъркайте добре. Сложете капака и оставете да поври на слаб огън около час. През това време изчистете, измийте и подсушете спанака, нарежете го на ивички, прибавете го към месото и продължете варенето още 15 мин. Махнете от огъня, прибавете киселото мляко към соса от варенето, добавете фъстъците и разбъркайте добре с месото, като не оставяте повече да ври. Сервирайте топло с бял ориз за гарнитура.

Добър апетит!



В СТРАНАТА И ЧУЖБИНА
КУЛТУРА И ОБЩЕСТВО
РЕКЛАМИ И ОБЯВИ
НА ПАРВА СТРАНИЦА
 
Прощъпулник - Форум” навърши – най-накрая – една година. За което време се случиха какви ли не неща... [ oще... ]
Помагачи на вестника - Форум дължи съществуването си на следните рекламодатели:  [ oще... ]
Blagodaria - Rouler en Mercedes jaune sur des routes de campagne en Bulgarie quelle étrange sensation.  [ aussi... ]
35 дни живях като морски пехотинец - Фотографът на Ройтерс Олег Попов... [ oще... ]
Хартиените играчки се завръщат - Поводът да потърся Наско Михалчев беше...  [ oще... ]
Леността като начин на съществуване - Щом наближи 24 май, всички започваме да говорим с гордост...  [ oще... ]
6 май – Ден на храбростта - евероятно богата е българската история на паметни дати и събития... [ oще... ]
Личният успех - Днес, в началото на април 2003 г., темата за личния успех в живота... [ oще... ]
Литургията... [ oще... ]
Йога – пътят към собственото тяло... [ oще... ]
Еволюция в действие... [ oще... ]
Забавни минути... [ oще... ]